Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΣ [Μέρος 2ον]

Σημασία των ωδών :

Αναφέραμε ότι οι ωδές που αποτελούν τον κανόνα είναι κυρίως Βιβλικής προέλευσης.Ειδικότερα η σημασία κάθε μιάς έχει , εν συντομία , ως εξής :
1η ωδή : Εχει γραφτεί από τον Μωϋσή ως ύμνος προς τον θεόν γιά την έξοδο των Ισραηλιτών από την Αίγυπτο , την διάβαση της Ερυθράς θάλασσας κλπ.Περιέχεται στο βιβλίο της Αγίας Γραφής Εξοδος και αρχίζει με το : "Ασωμεν τω Κυρίω ενδόξως γαρ δεδόξασται...".
2η ωδή : Και αυτή είναι του Μωϋσή , είναι πένθιμη και ελεγκτική για την αχαριστία των Ισραηλιτών έναντι του Θεού.Περιέχεται στο Δευτερονόμιον. "Πρόσεχε ουρανέ και λαλήσω και ακουέτω η γη ..."
3η ωδή :Γράφτηκε από την προφήτιδα Αννα , μητέρα του Σαμουήλ ,ως ευχαριστήριος ύμνος προς το Θεόν πού έλυσε την ατεκνία της.Περιέχεται στο βιβλίο Α' Βασιλειών : "Εστερεώθη η καρδία μου εν Κυρίω ..."
4η ωδή : Περιέχεται στο βιβλίο Αββακούμ και είναι ύμνος του προφήτου για το μεγαλείο του Θεού.: "Κύριε εισακήκοα την φωνήν σου και εφοβήθην ...".
5η ωδή :Είναι ύμνος του προφήτη Ησαΐα προς τον Θεόν και προφητεία της περί της ελεύσεως του Χριστού . : "Εκ νυκτός ορθρίζει το πνεύμα μου προς σε ο Θεός ...".[Βιβλίον Ησαΐα]
6η ωδή : Ευχαριστήριος ύμνος του προφήτη Ιωνά μέσα από την κοιλία του κήτους."Εβόησα εν θλίψει μου προς Κύριον τον Θεόν μου ...".[Βιβλίον Ιωνά.]
7η ωδή : Υμνος των τριών ευσεβών Ισραηλιτών τους οποίους έριξεν στην κάμινον ο Ναβουχοδονόσωρ της Βαβυλώνος επειδήν δεν επροσκύνησαν το είδωλον." Ευλογητός ει Κύριε ο Θεός των πατέρων ημών ..".[Βιβλίον Δανιήλ].
8η ωδή : Ομοίως ύμνος των ιδίων μέσα από την κάμινο όπου η πυρά δεν τους έθιξε ούτε τρίχα , για το μεγαλείον του Θεού και κάλεσμα για δοξολογία Αυτού. :"Ευλογείτε πάντα τα έργα Κυρίου , τον Κύριον ...". [Βιβλίον Δανιήλ]
9η ωδή : Είναι ύμνος της Θεοτόκου Μαρίας που ανέπεμψεν ολίγον μετά τον Ευαγγελισμόν και την άμωμον σύλληψιν." Μεγαλύνει η ψυχή μου τον Κύριον και ηγαλλίασε το πνεύμα μου επί τω Θεώ τω Σωτήρι μου..". [Ευαγγέλιον Λουκά.].
 Με την ίδια ωδή συνδέεται και ο ευχαριστήριος ύμνος του Ζαχαρία για την γέννησιν του προφήτου Ιωάννου Βαπτιστή από την άτεκνον  ως τότε Ελισσάβετ.[Ευαγγάλιον  Λουκά.]
  Εχοντας υπ'όψιν τα ανωτέρω γίνονται ευκολότερα κατανοητά οι ειρμοί και τα τροπάρια των κανόνων που ψάλλονται κατά την Μεγάλην Εδβομάδα.Οι Κανόνες έχουν γραφτεί από τους εξής : Κοσμάς (επίσκοπος Φοινίκης),Κασσιανή ,Μάρκος (επίσκοπος Υδρούντος Ιταλίας)και Ιωάννης Δαμασκηνός.
 Πολλούς από τους άλλους γνωστούς ύμνους θεωρείται ότι έχει συνθέσει ο Ρωμανός ο μελωδός [Ιδού ο Νυμφίος ..,Τον νυμφώνα σου ..,Οτε οι ένδοξοι μαθηταί ..]κλπ.
 
Την Μεγάλη Πέμπτην [η ακολουθία της τελείται το βράδυ της Μ.Τετάρτης ] η Εκκλησία τελεί ανάμνηση 4 γεγονότων : Της νίψεως των ποδών των Αποστόλων από τον Ιησού , του  Μυστικού Δείπνου, της θαυμαστής προσευχής του Ιησού προς τον Πατέρα Του και της προδοσίας του Ιούδα.
Η Μ.Πέμπτη είναι και η ημέρα της παραδόσεως του μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας και ο εσπερινός της μαζί με την θεία λειτουργία του Μ.βασιλείου τελείται το πρωΐ της Μ.Πέμπτης.

Τροπάριον :
Οτε οι ενδοξοι Μαθηταί..


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου