Κυριακή 24 Απριλίου 2011

        ΠΑΣΧΑ 2011 [24/04/2011]

Η ημέρα της Λαμπρής

Καθαρότατον ήλιον επρομηνούσε
της αυγής το δροσάτο ύστερο αστέρι
σύγνεφο , καταχνιά  , δεν απερνούσε
τ'ουρανού σε κανένα από τα μέρη
και από εκεί κινημένο , αργοφυσούσε
τόσο γλυκό στο πρόσωπο τ'αέρι
που λες και λέει μες της καρδιάς τα φύλλα
γλυκιά η ζωή και ο θάνατος μαυρίλα.

Χριστός Ανέστη ! Νέοι , γέροι και κόρες
όλοι , μικροί μεγάλοι , ετοιμαστείτε
μέσα στες εκκλησίες τες δαφνοφόρες
με το φως της χαράς συμμαζωχτείτε
ανοίξετε αγκαλιές ειρηνοφόρες
ομπροστά στους αγίους και φιληθείτε
φιληθείτε γλυκά , χείλη με χείλη ,
πέστε Χριστός Ανέστη , εχθροί και φίλοι...
[Διον.Σολωμός]


Λαμπριάτικος ψάλτης

...Ο ιερεύς έβαλεν ευλογητόν, έψαλε μόνος του την πανυχίδα , όλον το "Κύματι θαλάσσης" , εθυμίασεν , έκαμεν απόλυσιν .....και άρχισε να ψάλλη μεγαλοφώνως  το " Δεύτε λάβετε φως ".
Οι βοσκοί ήναψαν τας λαμπάδας των , ομοίως και αι γυναίκες , κι εξήλθον όλοι εις το προαύλιον , του ιερέως κρατούντος την Ανάστασιν και το Ευαγγέλιον μετα του θυμιατού και ψάλλοντος " την Ανάστασιν Σου , Χριστέ Σωτήρ"....Ο ιερεύς ανέγνω αργά το κατά Μάρκον "Διαγενομένου του Σαββάτου " , είτα θυμιάσας και εκφωνήσας το '"Δόξα τη ομουσίω " , ήρχισε να ψάλλη λαμπρά τη φωνή το Χριστός Ανέστη...
 Ψάλε , γέρο-Φιλιππή , " καθαρθώμεν τας αισθήσεις".Αλλά του γερο-Φιλιππή δεν εγύριζεν η γλώσσα του να είπη " καθαρθώμεν τας αισθήσεις".Τότε η θειά το Μαθηνώ ήρχισε σιγά-σιγά να ψάλλη : " Καθαρθώμεν τας αισθήσεις και οψόμεθα τω απροσίτω φωτί της Αναστάσεως κτλ."
...Αυτό το είπαμε , βλοημένη , έκραξεν ο ιερεύς από του ιερού βήματος."Δεύτε πόμα πίωμεν καινόν " , είναι τώρα. Α! ναι , έκαμεν η θειά Μαθηνώ και ήρχισεν " Δεύτε πόμα πίουμεν κινόν ..."....
[Αλεξ.Παπαδιαμάντης 1893].


ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ


Φωτογραφία :

Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΣ [Μέρος 3ον]

Την Μ.Παρασκευήν [Ο Ορθρος ψάλλεται το βράδυ της Μ.Πέμπτης] εορτάζομεν τα Πάθη του Κυρίου , κυρίως την Σταύρωσιν και το φρικτόν Του θάνατον.Επίσης μας υπενθυμίζει η Εκκλησία την επί του σταυρού ομολογία του ενός ληστού.
 Η υμνογραφία της ημέρας είναι αφιερωμένη στα γεγονότα αυτά.Αρχίζει με το γνωστό τροπάριο " Οτε οι ένδοξοι μαθηταί" . Στη συνέχεια διαβάζονται τα δώδεκα Ευαγγέλια και ανάμεσά τους ψάλλονται τα Αντίφωνα και Καθίσματα που αναφέρονται στην προδοσία του Ιούδα , την άρνηση του Πέτρου , την αγνωμοσύνη των Ιουδαίων , την ομολογία του ληστού κλπ.Το ιε' αντίφωνο μετα το Ε' Ευαγγέλιο είναι το γνωστόν " Σήμερον κρεμάται επι ξύλου ..." με λιτάνευση του Εσταυρωμένου.Ο κανών της ημέρας αποτελείται από 3 ωδές και ο ειρμός της Θ' ωδής είναι ο γνωστός ύμνος : " Την τιμιωτέραν των Χερουβείμ και ενδοξοτέραν ασυγκρίτως των Σεραφείμ , την αδιαφθόρως Θεόν Λόγον  τεκούσαν , τηη όντως Θεοτόκον σε μεγαλύνομεν.
 Τα δώδεκα Ευαγγέλια εξιστορούν την πορεία προς το Αγιον Πάθος , την Σταύρωσιν και την Ταφήν του Κυρίου.Το Α' Ευαγγέλιον κατά Ιωάννην , που είναι και μεγίστης διαρκείας περιέχει κυρίως συμβουλές και οδηγίες προς τους μαθητές.Πέντε απο τα Ευαγγέλια είναι από τον Ιωάννην , τρία από τον Ματθαίον , δύο από τον Μάρκον και ένα απο τον Λουκά.

Σήμερον κρεμάται επί ξύλου

Εξέδυσαν με τα ιμάτιά μου

Το πρωΐ της Μ.Παρασκευής ψάλλονται οι Μεγάλες Ωρες , πρώτη ,τρίτη , έκτη και ενάτη.Μεγάλαι και για το μήκος τους αλλά κυρίως για τα μεγάλα γεγονότα.Περιέχουν προφητείες , ψαλμούς , τροπάρια ,Αποστόλους και Ευαγγέλια για τα γεγονότα των Παθών.Ακολουθεί η Αποκαθήλωσις του Εσταυρωμένου και η τοποθέτηση τουΕπιταφίου [κεντημένο ύφασμα με τον Κύριον νεκρόν] στο ιερό κουβούκλιο στολισμένο με λουλούδια.
 Το βράδυ της Μ.Παρασκευής γίνεται η ακολουθία του όρθρου του Μ.Σαββάτου κατά την οποία η Εκκλησία εορτάζει την Ταφήν του Κυρίου υπό του Ιωσήφ και του Νικοδήμου. Ο κανών της ημέρας αποτελούμενος από οκτώ ωδές [λείπει μόνο η 2η που σπανιώτατα χρησιμοποιείται] είναι από τους ωραιότερους σε περιεχόμενο και μελωδία.Στη συνέχεια ψάλλονται τα Εγκώμια , μικρά και πολύ αγαπητά στον λαό τροπάρια [αγνώστου συνθέτου].Η ζωή εν τάφω ,Αξιον εστί και αι γενεαί πάσαι ψάλλονται διαδοχικά απο τους 2 ψάλτες ή από χορωδία και τους ιερείς.Μετά τα ευλογητάρια και την Δοξολογίαν γίνεται η περιφορά του Επιταφίου στους δρόμους της πόλεως.
Το πρωΐ του Μ.Σαββάτου τελείται ο εσπερινός και η θεία λειτουργία του Μ.Βασιλείου , η λεγομένη από τον λαόν πρώτη ανάστασις.Εχει πανηγυρικό αναστάσιμο χαρακτήρα γιατί είναι ο εσπερινός του Πάσχα , αν και γίνεται το πρωΐ του Μ.Σαββάτου και όχι το βράδυ.
  Η ακολουθία της Κυριακής του Πάσχα αρχίζει αργά το βράδυ του Μ.Σαββάτου με επανάληψη του Κανόνος της προηγουμένης ημέρας και τα μεσάνυχτα ψάλλεται το "Χριστός Ανέστη".Ακολουθεί ο κανών του Πάσχα [ποίημα του Ιωάννη Δαμασκηνού , πραγματικό αριστούργημα] και η Θεία Λειτουργία του Ι.Χρυσοστόμου.Τέλος το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα [ ή λίγο πριν από το μεσημέρι] τελείται ο Εσπερινός της Αγάπης .Παλαιότερα οι Χριστιανοί αντάλλασαν (τότε και οχι την νύχτα της Αναστάσεως) το " φίλημα της αγάπης".Το Ευαγγέλιον διαβάζεται σε πολλές γλώσσες.
Η εορτή του Πάσχα , η μεγαλύτερη της Χριστιανοσύνης , η Ανάσταση του Κυρίου , η διάβαση από την αμαρτία στην αρετή και ευλογίαν , από την φθοράν στην αφθαρσίαν , από τον θάνατον στην ζωήν.Οπως οι Εβραίοι [πάσχα=διάβαση ,πέρασμα (από την Ερυθρά θάλασσα)] κατά το Πάσχα τους εορτάζουν την σωτηρίαν από την δουλεία του Φαραώ , έτσι και εμείς εορτάζουμε την σωτηρίαν μας που ήλθε από την ανθρώπινη θυσία του Κυρίου.Αμήν.


Χριστός Ανέστη

Αναστάς ο Ιησούς 

Αναστάσεως ημέρα





Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΣ [Μέρος 2ον]

Σημασία των ωδών :

Αναφέραμε ότι οι ωδές που αποτελούν τον κανόνα είναι κυρίως Βιβλικής προέλευσης.Ειδικότερα η σημασία κάθε μιάς έχει , εν συντομία , ως εξής :
1η ωδή : Εχει γραφτεί από τον Μωϋσή ως ύμνος προς τον θεόν γιά την έξοδο των Ισραηλιτών από την Αίγυπτο , την διάβαση της Ερυθράς θάλασσας κλπ.Περιέχεται στο βιβλίο της Αγίας Γραφής Εξοδος και αρχίζει με το : "Ασωμεν τω Κυρίω ενδόξως γαρ δεδόξασται...".
2η ωδή : Και αυτή είναι του Μωϋσή , είναι πένθιμη και ελεγκτική για την αχαριστία των Ισραηλιτών έναντι του Θεού.Περιέχεται στο Δευτερονόμιον. "Πρόσεχε ουρανέ και λαλήσω και ακουέτω η γη ..."
3η ωδή :Γράφτηκε από την προφήτιδα Αννα , μητέρα του Σαμουήλ ,ως ευχαριστήριος ύμνος προς το Θεόν πού έλυσε την ατεκνία της.Περιέχεται στο βιβλίο Α' Βασιλειών : "Εστερεώθη η καρδία μου εν Κυρίω ..."
4η ωδή : Περιέχεται στο βιβλίο Αββακούμ και είναι ύμνος του προφήτου για το μεγαλείο του Θεού.: "Κύριε εισακήκοα την φωνήν σου και εφοβήθην ...".
5η ωδή :Είναι ύμνος του προφήτη Ησαΐα προς τον Θεόν και προφητεία της περί της ελεύσεως του Χριστού . : "Εκ νυκτός ορθρίζει το πνεύμα μου προς σε ο Θεός ...".[Βιβλίον Ησαΐα]
6η ωδή : Ευχαριστήριος ύμνος του προφήτη Ιωνά μέσα από την κοιλία του κήτους."Εβόησα εν θλίψει μου προς Κύριον τον Θεόν μου ...".[Βιβλίον Ιωνά.]
7η ωδή : Υμνος των τριών ευσεβών Ισραηλιτών τους οποίους έριξεν στην κάμινον ο Ναβουχοδονόσωρ της Βαβυλώνος επειδήν δεν επροσκύνησαν το είδωλον." Ευλογητός ει Κύριε ο Θεός των πατέρων ημών ..".[Βιβλίον Δανιήλ].
8η ωδή : Ομοίως ύμνος των ιδίων μέσα από την κάμινο όπου η πυρά δεν τους έθιξε ούτε τρίχα , για το μεγαλείον του Θεού και κάλεσμα για δοξολογία Αυτού. :"Ευλογείτε πάντα τα έργα Κυρίου , τον Κύριον ...". [Βιβλίον Δανιήλ]
9η ωδή : Είναι ύμνος της Θεοτόκου Μαρίας που ανέπεμψεν ολίγον μετά τον Ευαγγελισμόν και την άμωμον σύλληψιν." Μεγαλύνει η ψυχή μου τον Κύριον και ηγαλλίασε το πνεύμα μου επί τω Θεώ τω Σωτήρι μου..". [Ευαγγέλιον Λουκά.].
 Με την ίδια ωδή συνδέεται και ο ευχαριστήριος ύμνος του Ζαχαρία για την γέννησιν του προφήτου Ιωάννου Βαπτιστή από την άτεκνον  ως τότε Ελισσάβετ.[Ευαγγάλιον  Λουκά.]
  Εχοντας υπ'όψιν τα ανωτέρω γίνονται ευκολότερα κατανοητά οι ειρμοί και τα τροπάρια των κανόνων που ψάλλονται κατά την Μεγάλην Εδβομάδα.Οι Κανόνες έχουν γραφτεί από τους εξής : Κοσμάς (επίσκοπος Φοινίκης),Κασσιανή ,Μάρκος (επίσκοπος Υδρούντος Ιταλίας)και Ιωάννης Δαμασκηνός.
 Πολλούς από τους άλλους γνωστούς ύμνους θεωρείται ότι έχει συνθέσει ο Ρωμανός ο μελωδός [Ιδού ο Νυμφίος ..,Τον νυμφώνα σου ..,Οτε οι ένδοξοι μαθηταί ..]κλπ.
 
Την Μεγάλη Πέμπτην [η ακολουθία της τελείται το βράδυ της Μ.Τετάρτης ] η Εκκλησία τελεί ανάμνηση 4 γεγονότων : Της νίψεως των ποδών των Αποστόλων από τον Ιησού , του  Μυστικού Δείπνου, της θαυμαστής προσευχής του Ιησού προς τον Πατέρα Του και της προδοσίας του Ιούδα.
Η Μ.Πέμπτη είναι και η ημέρα της παραδόσεως του μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας και ο εσπερινός της μαζί με την θεία λειτουργία του Μ.βασιλείου τελείται το πρωΐ της Μ.Πέμπτης.

Τροπάριον :
Οτε οι ενδοξοι Μαθηταί..


Τρίτη 19 Απριλίου 2011

ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΣ [18-23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2011]

  Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά συμπίπτει το ορθόδοξο με το καθολικό Πάσχα.Είναι κρίμα που λόγοι απαρχαιομένοι δογματικοί ή εκκλησιαστικής εξουσίας δεν έχουν επιτρέψει μιά συμφωνία ώστε το κορυφαίο γεγονός της Χριστιανοσύνης να εορτάζεται την ίδια ημερομηνία.Φαντάζομαι τι θα σκέφτονται επί του θέματος οι άλλες [μονοθεϊστικές θρησκείες].

 Θα ήθελα να θυμίσω μερικά πράγματα που ξεχνάμε ή αγνοούμε για την Μεγάλη Εβδομάδα.Κατ'αρχήν οι εσπερινές ακολουθίες είναι στην πραγματικότητα ο όρθρος της επομένης ημέρας , αλλά λόγοι εκκλησιαστικής οικονομίας και παράδοσης έχουν επικρατήσει και έτσι γίνονται το βράδυ της προηγούμενης ημέρας.Αρα όταν πάμε πχ το βράδυ της Κυριακής των Βαΐων στην εκκλησία για την 1η ακολουθία ακούμε τον όρθρο της Μεγάλης Δευτέρας και εορτάζουμε τα γεγονότα της ημέρας αυτής κ.ο.κ. την Δευτέρα ακούμε τον όρθρο της Τρίτης κλπ.
  Την Μεγάλη Δευτέρα η εκκλησία εορτάζει την ανάμνηση του εναρέτου Ιωσήφ , υιού του Ιακώβ , πού η ζωή του και το έργο του στην Αίγυπτο ήταν υποδειγματική.Ο Ιωσήφ θεωρείται τύπος του  Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.
 Επίσης την Μ.Δευτέραν επιτελούμεν ανάμνηση της ακάρπου συκής την οποία κατηράσθη ο Ιησούς και εξηράνθη.Συμβολίζει αυτή την συναγωγήν των Εβραίων αλλά και κάθε άνθρωπον στερούμενον αρετής.
 Η υμνογραφία της Μ.Δευτέρας αναφέρεται αφ'ενός μεν  στα δύο αυτά θέματα αφ'ετέρου δε στην έλευση του Κυρίου προς το Πάθος.Πρώτα ψάλλεται ως εισαγωγή το κατανυκτικόν " Ιδού ο νυμφίος έρχεται..." , εμπνευσμένον από την παραβολή των δέκα παρθένων και προς το τέλος το εξαποστειλάριον " Τον νυμφώνα σου βλέπω...". Γενικά οι ακολουθίες των τριών πρώτων ημερών λέγονται ακολουθίες  του Νυμφίου.
Την Μ.Τρίτην εκκλησία μας καλεί να θυμηθούμε την παραβολή των δέκα παρθένων ώστε να είμαστε έτοιμοι για την υποδοχήν Κυρίου [στο θάνατο ή στην Δευτέρα Παρουσία] και την παραβολή των ταλάντων ώστε να καλλιεργήσουμε και αυξήσουμε τα χαρίσματα που μας έχει δώσει ο θεός.Η υμνογραφία αναφέρεται στα δύο αυτά θέματα και λιγότερο στην διαφαινόμενη προδοσία του Ιούδα.
 Την Μ.Τετάρτην επιτελείται ανάμνησις του γεγονότος της αλείψεως του Κυρίου με μύρα από γυναίκα πόρνη και επίσης της σύγκλησης συνεδρίου των Ιουδαίων για να αποφασισθή καταδίκη του Ιησού και τέλος των σχεδίων του Ιούδα για την προδοσία του Διδασκάλου.Η υμνογραφία επομένως αναφέρεται σ'αυτά τα θέματα και προς το τέλος ψάλλεται το τροπάριο της ευσεβούς ποιήτριας του Βυζαντίου Κασσιανής που αναφέρεται στην πόρνη γυναίκα σε ήχο πλάγιο τέταρτο : Κύριε , η εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα γυνή .....
   Και λίγα λόγια για την υμνογραφία των ημερών .Κανών είναι (στην εκκλησιαστικήν ορολογία) μακρός ύμνος που αποτελείται απο τις ωδές . Ο μέγιστος αριθμός των ωδών είναι εννέα , αλλά δεν ψάλλονται σχεδόν ποτέ όλες.Κάθε ωδή αποτελείτα από τον ειρμό (1ο τροπάριο) και από 3-4 τροπάρια.
Οι εννέα ωδοί αναφέρονται σε γεγονότα από την Αγία Γραφή , κυρίως από την Παλαιά Διαθήκη , και μόνο η ενάτη ωδή είναι αφιερωμένη στην Παναγία.Γι'αυτό ακούμε ύμνους που φαινομενικά δεν έχουν σχέση με τα Πάθη και αφορούν γεγονότα της Ιουδαϊκής ιστορίας.
  Γενικά την Μ.Εβδομάδα μόνο οι κανόνες της Μ.Πέπτης , Μ.Σαββάτου και της Κυριακής του Πάσχα είναι σχεδόν άρτιοι (με 8 ωδές) , τις άλλες ημέρες έχουν 2-4 ωδές.
  Για περισσότερες πληροφορίες και πλήρη ερμηνεία όχι μόνο της σημασίας της υμνογραφίας αλλά και όλων των ακολουθιών της Μ.Εβδομάδος συνιστώ την έκδοση : Η Μεγάλη Εβδομάς , μετά ερμηνείας (υπό Επιφ.Θεοδωρόπουλου) , της αποστολικής διακονίας της εκκλησίας της Ελλάδος.
Ελπίζω να συνεχίσω για τις άλλες ημέρες

 Ιδού ο Νυμφίος έρχεται

Τον Νυμφώνα σου βλέπω

Σάββατο 16 Απριλίου 2011

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

Η ραθυμία της άνοιξης με χτύπησε , φαίνεται , και χάθηκα για μέρες πολλές!

 Ποιητικός στίχος


Εστησ' ο Ερωτας χορό με τον ξανθόν Απρίλη
κι η φύσις ήβρε την καλή και τη γλυκιά της ώρα
και μες στη σκιά που φούντωσε και κλει δροσιές και μόσχους
ανάκουστος κιλαηδισμός και λιποθυμισμένος.
[Διον.Σολωμός , Ελεύθεροι πολιορκημένοι σχεδίασμα Γ 6]. 

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΟΦΙΑ

Δυστυχώς ουδεμίαν ,φαίνεται , έχουμε σχέση με αυτήν ! 
Ηγέτες και λαός καθημερινά αποδεικνύουν ότι δεν είμαστε μάλλον απόγονοι εκείνων.


Βίας ο Πριηνεύς έφη : Κρατίστην είναι  δημοκρατίαν εν ή πάντες ως τύραννον φοβούνται τον νόμον.
Θαλής ο Μιλήσιος  : Την μήτε πλουσίους άγαν μήτε πένητας έχουσαν πολίτας.
Αριστοτέλης : Υπόθεσις μεν ούν της δημοκρατικής πολιτείας η ελευθερία.

 Λαϊκή σοφία
Η εξουσία κι ο μουρλός κάνουν ότι θέλουν.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ


μαύρη τουλίπα ,
  


ΒΙΝΤΕΟ:
 
Λουλούδια του Απρίλη στον κήπο μας

Μπουάτ Εσπερίδες [Γιάννης Αργύρης]

ΕΔΩ ΓΕΛΑΜΕ 

Παράνομο καί παράλογο :
Ήταν ένας αιώνιος φοιτητής στη Νομική, ονόματι Παπαδόπουλος. Είχε πλέον
μετά από χρόνια περάσει σ' όλα τα μαθήματα εκτός από ένα. Το έδινε, το
ξαναέδινε.
Όμως ο καθηγητής τον έκοβε κάθε φορά. Έτσι αποφάσισε να πάει να βρει τον
καθηγητή και να του προτείνει μια διαπραγμάτευση στο θέμα του βαθμού.
 Μπαίνει ένα πρωί στο γραφείο του λοιπόν και του διηγείται την κατάσταση:-
Ααα, παιδί μου Παπαδόπουλε δεν είναι σωστό το διάβασμά σου γι' αυτό και
κόβεσαι!
Όχι κύριε καθηγητά δεν ισχύει αυτό που λέτε κι επειδή κουράστηκα με
αυτό το μάθημα έχω να σας προτείνω μια συμφωνία.-
Τι λες τώρα Παπαδόπουλε;
Ακούστε με παρακαλώ. Θα σας θέσω ένα ερώτημα. Αν αύριο το πρωί μου
δώσετε τη σωστή απάντηση δε θα σας ξαναενοχλήσω. Αν όμως όχι θα με
περάσετε και μάλιστα με βαθμό 10.
Παπαδόπουλε, δεν είσαι καλά. Αυτά τα πράγματα δε γίνονται.
Λοιπόν το ερώτημα:
Τι είναι παράλογο αλλά δεν είναι παράνομο; Τι είναι παράνομο, αλλά δεν
είναι παράλογο; Τι είναι και παράνομο και παράλογο; Θα τα πούμε αύριο
κε καθηγητά.
O φοιτητής αφήνει τον καθηγητή να συλλογιέται την ερώτηση... Μια μέρα
πέρασε και δεν μπόρεσε να βρει μια άκρη. Κι ας κατέβασε τόμους από την
βιβλιοθήκη κι ας πήρε τηλέφωνο  συναδέλφους καθηγητές να ζητήσει τη
γνώμη τους. Ήρθε το επόμενο πρωί κι ο Παπαδόπουλος συνάντησε τον
καθηγητή για μια ακόμη φορά.
Κύριε καθηγητά βρήκατε την απάντηση;
Ποια απάντηση; Λοιπόν παιδί μου Παπαδόπουλε δεν είσαι καλά. Μόνο και
μόνο επειδή βαρέθηκα να σε βλέπω πάρε το 10 σου   και φύγε από μπροστά μου.
O πτυχιούχος πια φοιτητής βγήκε ευχαριστημένος από το γραφείο του
καθηγητή αφήνοντας τον με την απορία...
Τι είναι παράλογο, αλλά δεν είναι παράνομο; Τι είναι παράνομο, αλλά δεν
είναι παράλογο; Τι και τα δύο;
Ο καθηγητής μπαϊλντισμένος αποφάσισε να πάει στην καντίνα να πιει έναν
καφέ. Εκεί τον πλησιάζει ένας νεαρός φοιτητάκος και του αρχίζει το
γλείψιμο:
Τι κάνετε κύριε καθηγητά; Πώς είστε; Κάπως συλλογισμένο σας βλέπω.
Συνέβη κάτι;
Να, ήρθε αυτός ο χαμένος ο Παπαδόπουλος και με ρώτησε...
Πείτε μου την ερώτηση, μήπως σας βοηθήσω.
Ο καθηγητής επανέλαβε την ερώτηση στον νεαρό στραβοκοιτώντας τον κάπως κι
ευθύς ο φοιτητής απαντά:
Ααα να σας πω.
Το ότι εσείς, 55 χρονών άνθρωπος είστε παντρεμένος με μια 23άρα δεν είναι
παράνομο, αλλά είναι παράλογο.
Το ότι η γυναίκα σας έχει έναν 25άρη γκόμενο δεν είναι παράλογο, αλλά
είναι παράνομο.
Τώρα το ότι εσείς περάσατε τον  γκόμενο της γυναίκας σας χωρίς εξετάσεις
και μάλιστα με 10, ε αυτό είναι και παράνομο και παράλογο!


ΧΟΡΟΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ 60 :

 Είναι χάλυ-γκάλυ ή όχι ?